pátek 9. října 2015

PLÁN ŠTĚŇÁTKA: 9-12 týden – Učím se o světě – bezpečně!

www.thepuppyplan.com

Věda říká

Toto období je pro nové majitele štěňat složité, protože musí strávit mnoho času socializací štěněte, které ještě není plně očkované. Je to trochu o hledání rovnováhy.

Výhody socializace jsou ale příliš důležité na to, aby byly ignorovány. Zvláště, když největší příčinou úmrtí psů mladších dvou let není choroba, ale eutanazie kvůli problémům s chováním!


To, že štěně ještě nedokončilo vakcinaci vás nezastavuje od toho, abyste ho vzali ven. Jen ho radši noste a pouštějte ho jen ke psům, kteří jsou 100% zdraví. Pozvěte si lidi k sobě domů, kde se s ním mohou setkat. Můžete ho vzít na zahradu, ven v autě nebo ho nosit po městě.
Navrhované úkoly


Snažte se, aby se v těchto důležitých čtyřech týdnech štěně setkalo se vším, co potřebuje znát (viz týden 8) nejméně třikrát (nebo víckrát).
Tato setkání musí být zcela pozitivní – takže pokud se setkává s osobou, měl by od ní dostat pamlsek, pokud je to zkušenost s prostředím (auto, doprava, restaurace…), je na vás se ujistit, že to bude zkušenost příjemná (odměňte ho, hrejte si spolu nebo ho tam nakrmte...)
Socializace štěněte je snadná, protože většina lidí ho bude chtít potkat a tím pomoci.

Používejte interaktivní hračky naplněné jídlem, připravte mu problémy k řešení, trénujte jeho trpělivost a pokračujte s jeho intelektuálním rozvojem i doma. Představte mu tunely, schody, věci, přes které musí přelézt a různé povrchy, po kterých může chodit.

Učte ho, že součástí jeho nového života budou situace, kdy zůstane na krátkou dobu sám nebo k vám nebude mít neustálý přístup. Učte ho to od prvního dne, co ho přivedete domů. Použijte psí ohrádku nebo dětskou branku pro oddělení a trénujte to s ním nejméně jednou denně vždy, když se dějí pozitivní věci (krmení, Kongo naplněné dobrotami…). Ze začátku by měl být schopný vás vidět (aby se necítil opuštěný).
Pokračujte v přehrávání CD s různými ruchy (můžete ho koupit online). Pokud ho ještě neslyšel, přehrávejte ho z počátku jen potichu a jen v době, kdy se mu dějí příjemné věci (krmení, hraní) a postupně přidávejte hlasitost.

Představte ho přátelskému zdravému psovi, pokud nějakého znáte. Pokud ne, poptejte se po dobré tréninkové třídě pro štěňata. Některé mají dny, kdy štěňata mohou potkat přátelského psa v bezpečném prostředí.

Povzbuzujte ho, aby vás následovalo a odměnte ho pamlsky a hrou když bude (to znamená neustálou zásobu pamlsků v kapse). Toto dá základy povelu přivolání, když je štěně starší a také to pomůže budovat pouto mezi vámi.

Učte své štěně odpočívat a být klidné ve vaší společnosti. To zahrnuje česání, dotýkání tlapek, obličeje, pusy, uší atd. (odměňuj ho pokaždé, když je v klidu a uvolněný).
Mnoho majitelů tohle zapomene pejska učit a pes si pak myslí, že všechno je hra a nikdy se nezklidní, pokud je majitel nablízku.

Podporujte u něj periody klidu, kdy odpočívá a relaxuje ve vaší přítomnosti. Začněte velmi krátkými chvilkami, použijte ohrádku nebo pelíšek, které umístíte po vašem boku. Pokud je to třeba, dejte štěněti něco, co ho zaměstná, jako třeba interaktivní hračku (např. Kongo naplněné jídlem).




Z originálu přeložila: Marta Mannelová

Žádné komentáře:

Okomentovat